Oded Galor: Az emberiség utazása- A modern világ egyenlőtlenségének okai

Magával ragadó történet az emberi civilizáció fejlődéséről az őskortól napjainkig.
Az ember az egyetlen faj az élővilágban, amelynek nem kell nap mint nap szó szerint megküzdenie az élelemforrásokért, és amely olyan életszínvonalat ért el, amilyet rajta kívül semelyik másik faj sem tudott megvalósítani a Földön. Ez a kiemelkedő életszínvonal azonban nem egyenlő mértékben jellemzi a fajba tartozó egyedeket, azaz az embereket. Sőt: az egyéneket, de az egyes társadalmi csoportokat és országokat is elképesztően nagy gazdasági különbségek jellemzik.

Oded Galor, az amerikai Brown egyetem közgazdász professzora, könyvében többek között arra keresi a választ, hogy miért nem tudott az emberiség évezredeken keresztük kitörni a szegénységből, hogy egyes országok miért gazdagabbak másoknál, vagy milyen szerepet játszott az ipari forradalom a gyermekvállalási kedv alakulásában, vagy például, hogy összeegyeztethető-e a folyamatos gazdasági fejlődés a környezetvédelemmel.

A szerző több évtizedes kutatásának eredményeképpen rávilágít a történelmet alakító nagy összefüggésekre, és bemutatja, hogy milyen kulturális, technológiai és oktatásügyi hatások miatt tudtak egyes országok jelentős előnyre szert tenni más társadalmakkal szemben.

Az írás hatalmas ismeretanyagot ölel fel a Homo sapiens megjelenésétől, a földrajzi és éghajlati sajátosságokon, a gyarmatosításon át a mai „jóléti” társadalmakig.  

B.H. könyvtáros ajánlásával

Forrás: Libri, 2022, fülszöveg