Ian Gittins: Depeche Mode-Hit és rajongás

A nyolcvanas évek kultzenekaráról ezúttal Ian Gittins zeneszakíró jelentetett meg egy átfogó történetírást a Depeche Mode brit elektropop zenekar megalakulásának 40. évfordulója alkalmából. A szerző végig kísérte a banda zenei életútját a basildoni kisvárosból indulva egészen a nagy metropoliszok stadionjaiban adott koncertekig és az ezzel járó világhírig. A négy alapító tag közül a fő dalszerző, Vince Clarke még nem sokkal az indulás előtt elhagyta a csapatot, így nem sokan fogadtak volna arra, hogy nélküle a DM hosszú életű lesz.

Martin Gore, Dave Gahan, Andrew Fletcher és a Clarke helyére érkező Alan Wilder azonban bebizonyították, hogy a dalszerzővé előrelépett Gore szexről, vallásról, halálról és megszállottságról szóló dalai emberek millióira vannak hatással és a zenekar rajongói is már-már az őrületig imádják kedvenc bandájukat.

Ez a megszállottság azonban ne csak a zenekar rajongóira volt jellemző, hiszen a DM tagjai közül Gore és főleg Gahan is megjárta a hírnévvel sokszor együtt járó szex-drog-alkohol poklát. A könyv szerzője a zenei sikerek mellett őszintén beszél a tagok közötti feszültségekről, a szakmai és magánéleti kudarcokról, a „majdnem” tragédiákról is.

A könyv megjelenése után nem sokkal azonban valódi tragédiaként jött a hír, hogy elhunyt Andrew Fletcher a zenekar egyik alapító tagja, aki az igazi összetartó erőt képviselte a tagok között. Közben már elkészület a banda legújabb albuma melynek címe „Memento mori”, és furcsaképpen ezzel és a 2023-ba induló koncertsorozattal nem a halált, hanem éppen az életet ünnepli Gore és Gahan az őket kísérő zenészekkel. Sok rajongó szerint van is mit ünnepelni, hiszen egy-két évtizeddel ezelőtt még nem sokan fogadtak volna a Macska (i.e.Gahan) és egyáltalán a Depeche Mode hosszú életére.

Ha minden igaz, akkor a zenekar magyar rajongói is meghallgathatják az új album dalait 2023 júliusában Budapesten.

B.H. könyvtáros ajánlásával