EVANGÉLIKUS TEMPLOM ORGONÁJA

(Helyi Értéktár)

evangelikus templomA régi, 1816-ban épült evangélikus templom a piactéri kisajátítás áldozata lett, le kellett bontani. A bontás előtt gondosan lefényképezték a templomot és a dokumentumokkal együtt elhelyezték az új templom alapkövében. Az új, neogótikus stílusú templom építését 1895-ben kezdték el.

2011-ben a templom felújítása során kívül és belül is renoválták az épületet. Ekkor restaurálták az 1875-ben készült régi orgonát is, mely Bakos Károly műhelyéből került ki. A régi hangszer műemlékvédelem alá került, a templom karzatának elidegeníthetetlen része, onnan elmozdítani nem lehet. Vásároltak egy új orgonát is, mely így a földszinten kapott helyet. Átadására 2014 szeptemberében került sor.

Az új, impozáns hangszert eredeti barokk kori orgonák alapján tervezték és építették, jellemzően csak az akkori korban is elérhető alapanyagokból (tömörfa, kovácsoltvas). Magyarországon az első és egyedülálló ún. türingiai stílusú, azaz Bach-orgona különlegessége, hogy ugyanúgy szólaltathatók meg rajta Johann Sebastian Bach művei, mint ahogyan az 1700-as években, ugyanis a világhírű művész is ilyen orgonán szerezte halhatatlan dallamait. Így a város központjában, műemléki környezetben lévő kecses templom az ország legjobb barokk orgonájával büszkélkedhet. Híre most már elhagyta az országhatárokat, a művészvilágból sokan érdeklődnek a csodálatos hangszer iránt.

Hangversenyek, koncertek helyszínévé vált a templom, ahol az ország legjobb orgonaművészei szólaltatják meg az orgona sípjait.

Már átadása előtt óriási volt az érdeklődés, külföldi művészek és szakértők is megnézték, illetve a Kossuth Rádióban is hallható volt a hangja.

Jelenleg zenésznövendékek gyakorolnak rajta, valamint kántortanulóknak tartanak kurzusokat a templomban.