Közös katalógusok

MOKKA - ODR

Az 1997. évi CXL. törvény és az azt kiegészítő 73/2003. (V. 28.) Kormányrendelet lehetővé tette a nyilvános könyvtári ellátás érdekében egy országos dokumentumellátási rendszer kialakítását, amely többek között magában foglalja a könyvtárközi dokumentumellátást, a könyvtári dokumentumok lelőhely-nyilvántartását is. Az ODR keretében működő szolgáltató könyvtárak a nemzeti könyvtár, a nemzeti gyűjtőkörű könyvtár, az országos szakkönyvtárak, az állami egyetemi könyvtárak és a megyei könyvtárak.

Az ODR a könyvtári ellátás központja, szíve, 1998-ban kezdte meg működését. Ez alkotja azt a belső, szétsugárzó kört, ahonnan a könyvtári ellátásban bárhol részt vevő, bármilyen fenntartású, nyilvános vagy nem nyilvános könyvtár használója is részesülhet a dokumentumszolgáltatásban.

Országos, tehát az ország egész területére, a különböző nagyságú településekre, megyeszékhelyekre és kistelepülésekre egyaránt kiterjed.

Dokumentum-ellátási, tehát nemcsak könyvet, hanem minden információhordozót magában foglaló ellátás, más szóval szolgáltatás. És ami a szolgáltatás egységét adja, a rendszer.

Rendszer, hiszen egy-egy könyvtár támogatásakor a minisztérium nem egy-egy könyvtárnak adja a dokumentumokat és technikai berendezéseket, hanem az adott könyvtár gyűjteménye és technikai potenciálja növelésével az egész rendszernek, amelynek feladata az ország ellátása.

A MOKKA-ODR katalógus keresője

 

 

OSZK – NEKTÁR

Az Országos Széchényi Könyvtár központi online katalógusa az OSZK gyűjteményének, a Könyvtári Intézet Könyvtártudományi Szakkönyvtárának, valamint  a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtárának állományában nyújt egyszerű és részletes keresési lehetőségeket.

Keresés az OSZK katalógusában