Kárpáti Aurél Irodalmi Asztaltársaság

Kárpáti Aurél ceglédi születésű író, színikritikus, színháztörténész volt.
Egykori szülőházán, 1963. októberében (halálának évében) avatták fel emléktábláját. 1964. februárjában a Kossuth Művelődési Ház és a Róna Vendéglátó Vállalat támogatásával lelkes irodalombarátok megalakították a Kárpáti Aurél Irodalmi Asztaltársaságot.
A több mint 300 tagot számláló társaság célja a ceglédi irodalomkedvelők, amatőr írók, költők baráti összefogása, a város kulturális életének támogatása volt. Rendszeresen szervezett irodalmi estekkel emlékeztek a híres íróra. 1964 októberétől a városi könyvtár keretein belül szervezték rendezvényeiket. A hetvenes évek elején a Róna vendéglátó vállalat átszervezése után a Társaság nem működhetett tovább. 

Évekkel később, 1990-ben néhány régi tag és irodalombarát újból életre hívta a szervezetet, amely a 2000-es évektől ismét átalakuláson ment át. A társaság tagjai igényelték, hogy a rendezvényeken való részvétel mellett lépjenek ki a város falain kívülre. 2002-től kezdték a kirándulásokat, melynek során irodalmi, történelmi személyiség életéhez, munkásságához kapcsolódó emlékhelyeket kerestek fel határon innen és túl. A társaság tagjai továbbra is rendszeres látogatói a rendezvényeknek. Minden év december 5-én a könyvtárral közösen, koszorúzással egybekötött összejövetelen emlékeznek meg névadójukról.


Az 1964-ben megalakult Kárpáti Aurél Irodalmi Asztaltársaság szellemisége máig él tovább. 

 


 

koszorozas1

 

koszorozas2