Helyismereti gyűjtemény

HelyismeretiA gyűjtemény célja: Cegléd városára vonatkozó, Cegléddel kapcsolatos minden dokumentum folyamatos gyűjtése, megőrzése, a helytörténeti kutatómunka támogatása, segítségnyújtás helytörténeti szakdolgozatok készítéséhez, a helyi politikai, társadalmi, gazdasági tevékenység támogatása.

Ennek megfelelően teljességgel gyűjtünk minden olyan dokumentumot, amely Cegléd város és környéke épített és természeti környezetére, gazdasági életére, társadalmi viszonyaira, történetére, hagyományaira, népszokásaira és egyéb emlékeire vonatkozik.

Gyűjteményünk könyvekből (szépirodalmi és szakkönyvek), időszaki kiadványokból és egyéb dokumentumokból (jegyzőkönyvek, szakdolgozatok, plakátok, meghívók, képeslapok, CD-k, DVD-k, stb.) áll.

Az 1878 és 1957 között megjelent régi ceglédi újságok bekötött, eredeti példányai mellett, digitális változatuk elérhető az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) adatbázisában, mely beiratkozott olvasóink számára ingyenesen hozzáférhető.

1957-től napjainkig megjelenő újságokat – Ceglédi Hírmondó, Ceglédi Kék Újság, Ceglédi Panoráma, Pest Megyei Hírlap – bekötött formában őrizzük a gyűjteményben.

A gyűjteményben őrzünk még 29 db muzeális értékű könyvet, folyóiratot, melyek 1850 előtt jelentek meg.

A helytörténeti gyűjtemény állománya helyben használható és csak beiratkozott olvasóink vehetik igénybe.

 

Bővebb információt nyújt: Szilaj Anikó helyismereti könyvtáros.
E-mail: helyismeret@konyvtarcegled.hu

 

 


Aprónyomtatványok tára

Digitális könyvtárban a könyvtári meghívók (1960-2010 közötti időszak), a könyvtári fotók és Vadas László képeslapgyűjteményének digitalizált változatai találhatóak meg.

 

Magnifying Glass, Magnifier Glass, Glass, Increase Digitális könyvtár

 

A kereső használata:

A legcélszerűbb az automatikusan megadott kereső-kifejezéseket meghagyva beírni a Mit keresek? mezőbe a keresendő szót.

Ha több kifejezésre keresnénk rá, akkor az Új felt. alatt a hozzáad előtt lévő jelölőnégyzetbe kell pipát tenni, ezzel adhatunk hozzá új keresőmezőt. VIGYÁZAT – az automatikus beállítás a Kapcsolat oszlopban a vagy (unió), tehát erre mindig figyelni kell, hogy át legyen állítva és (metszet)-re ez a mező.

A felület egyszerre 10 db találatot jelenít meg, bal oldalon lent és fent visszafelé, jobbra lent és fent előrefelé lehet lapozni a találatok között.

Fent és lent balra: új keresés megadása

Fent középen látható, hány rekordot talált a kereső a kifejezésünkre.

A találatokat egymás alatt listázza ki, ha szeretnénk a Helyismereti gyűjteményben az eredeti aprónyomtatványt megtekinteni, akkor a cím, a leltári szám, továbbá a készítés ideje segítségek az eredeti dokumentum előkereséséhez.

A leírás mellett, a jobb oldalon találhatóak a rekordhoz tartozó képek. Akár az ikonra, akár a [letöltés]-re kattintunk, egy külön ablakban megjelenik a teljes méretű kép, amit le is lehet tölteni.