ZSENGELLÉR GYULA PÁLYAFUTÁSA

(Helyi Értéktár - Pest Megyei Értéktár)

zsgy1Zsengellér Gyula 1915-ben született Cegléden. Itt is kezdett el futballozni. Profi pályafutása Salgótarjánban kezdődött, majd 1936 és 1947 között az Újpest, illetve az UTE játékosa volt.

1938-ban tagja volt Párizsban a világbajnoki ezüstérmes magyar válogatottnak ahol olyan kiváló teljesítményt nyújtott, hogy meghívták az Európa válogatottba.

1947-ben külföldre távozott és Olaszországban az AS Roma, az US Anconitana, valamint Kolumbiában a Deportivo Samarios csapataiban játszott. Visszavonulása után Cipruson közel harminc éven át dolgozott edzőként és itt élt haláláig, 1999-ig.

Zsengellér Gyula a két világháború közötti időszak egyik legjobb játékosa volt, világbajnoki ezüstérmes, Európa-válogatott, kétszeres európai Aranylabdás, ötszörös magyar gólkirály, 39-szeres válogatott.

Zsengellér Gyula nagyszerűen értett társai helyzetbe hozásához, önzetlen passzaival kivívta a többiek elismerését. Emlékezetes jelenete volt, mikor az 1945-ben a válogatottban  először pályára lépő Puskás Ferencnek lepasszolta a labdát így kiáltva: „Öcsi, lődd be!”

Villámgyors cseleiről, robbanékony kiugrásairól volt híres. Gólképessége Kocsis és Puskás eredményességével vetekedett. Kiváló játékintelligenciával rendelkezett.  Tudása olyan összetett volt, hogy egy török lap elnevezte a futball Paganinijének. Az Ábel becenevet azért kapta, mert nagyon kedvelte Tamási Áron Ábel a rengetegben című regényét.

zsgy2Végakaratának megfelelően földi maradványait 2013-ban hazahozták és újratemették Cegléden a református Öregtemetőben. Szülővárosa posztumusz díszpolgári címet adományozott neki, emléktáblát állítottak tiszteletére a Városháza pantheonjában. A ceglédi Sporttörténeti Gyűjteményben termet neveztek el róla. Salgótarjánban és Újpesten is van emléktáblája, ahol egy iskola tornaterme is az ő nevét viseli.

Könyv születetett életéről, Hetyei László: Zsengellér Gyula, a futball Paganinije címmel, melyet a labdarúgó 100. születésének évfordulóján mutattak be a ceglédi könyvtárban. Életéről, pályafutásról számos tárgyi emlék látható a város sportmúzeumában.