SPORTMÚZEUM

(Helyi Értéktár)

sm1A Ceglédi Sporttörténeti Bizottság elnevezésű civil munkaközösség 1978-ban alakult meg Kürti Béla kezdeményezésére. A szervezet vállalása az volt, hogy felkutatják Cegléd sporttörténetét, az egyes sport szakosztályok megalakulásának körülményeit 1884-től kezdődön. Ennek a munkának a gyümölcseként született egy sporttörténeti gyűjtemény létrehozásának ötlete és nyílt meg 1992-ben Magyarország első vidéki sportmúzeuma.

A gyűjtemény felbecsülhetetlen értékű relikviákat őriz és mutat be a látogatóknak, olimpia-, világ- és Európa-bajnoki medáliák a gyűjtemény fénypontjai. Mindeddig 23 ceglédi születésű és kötődésű olimpikont tartunk nyilván, akik 17 nyári olimpiai játékokon képviselte a magyar színeket. A ceglédi sportolók tehetségét igazolja az a tény is, hogy a fenti sikerek 11 sportágban realizálódtak.

A világ- és Európa-bajnokok ugyancsak dicsőséges szereplői a magyar sport nemzetközi eredményességének.

Természetesen a múzeumban nemcsak olimpiai sportágak képviselőinek ereklyéi látható, hanem a klasszikus sport fejlődésével párhuzamosan a többi sportág fejlődése is nyomon követhető. A szabadidő-sport, az iskolai és a városunkra jellemző katonai sporttevékenység számtalan emléke is megtalálható.

sm2Kiemelt feladat az iskolai tanulók intézményi szintű és kiscsoportos köreinek bevonása a múlt értékeinek megismertetésére. Rendszeresen látogatott a sport szakkönyvtár is, amelyet a továbbtanuló diákok, szakdolgozatot író felsősök vesznek leginkább igénybe.

A helytörténeti kutatások terén a bizottság kivételesen széles körben és alapossággal végzi munkáját, erről bizonyságot ad az egyre gyarapodó állandó kiállítás és az időközben kiadott 13 helytörténeti kiadvány is.

Fennállása óta közel harmincezer látogatója volt a múzeumnak, köztük külföldiek is, mintegy 17 országból.

A Sportmúzeum szerves része Cegléd idegenforgalmi- és turisztikai látványosságainak. Az élősporttal napi kapcsolatban vannak, kölcsönösen segítik egymás munkáját. Az utánpótlás kiválasztás és nevelés területén hathatós impulzusokat nyújt a Sportmúzeum látványának varázsa. Cegléd „sportváros”, ragyogó hazai és nemzetközi sikerek erősítik a város jó hírét.