GÁL JÓZSEF MUNKÁSSÁGA

(Helyi Értéktár - Pest Megyei Értéktár)

gj1Gál József Cegléden született 1918-ban. A MOVE (Magyar Országos Véderő Egylet) ifjúsági gárdájában kezdett birkózni. Tehetséges versenyző volt, sorozatosan aratta győzelmeit, a közönség kedvence volt. A II. világháború után 1948-ben tért haza hadifogságból. Mivel anyaegyesületét 1946-ben feloszlatták, hivatalosan a CVSE (Ceglédi Vasutas Sport Egyesület) versenyzője lett. 1948-ban az olimpia előtti válogató versenyre őt is elvitték. Fölényesen győzött, mégis más került az olimpiai csapatba, melyet élete legnagyobb csalódásának tartott. Még ebben az évben országos bajnok lett súlycsoportjában.

gj2Ő szerezte Magyarország első birkózó világbajnoki aranyérmét 1950-ben, Stockholmban a kötöttfogású világbajnokságon. A hazaérkező kiváló sportembert hatalmas tömeg fogadta a ceglédi vasútállomáson. Az akkor még közlekedő, a városközponton áthaladó különvonat vitte a világbajnokot és kíséretét a főtérre, ahol a sportszerető nép üdvözölte Cegléd büszkeségét.

1952-ben tagja volt a Helsinkiben rendezett olimpia magyar csapatának, szabadfogásban mérettette meg magát. 1954-ben hatodszor nyert országos bajnokságot. 1957-ben a CVSE elnöke lett, 1960-ban egészségügyi okok miatt lemondott tisztségéről.

Hat országos bajnoki címet szerzett, annak ellenére, hogy évekig a fronton tartózkodott, illetve hadifogságban is volt. A háború miatt elmaradt két olimpiai verseny is, ahol abszolút esélyei voltak a sikerre. Dolgozott edzőként és sportvezetőként is.

gj3A Magyar Népköztársasági Sportérdemérem arany fokozatát 1951-ben kapta meg eredményei elismeréseként, majd Cegléd díszpolgárává választották. 2013-ban róla nevezték el a ceglédi sportcsarnokot.

Kitartása, sport iránti elhivatottsága, eredményei példaként szolgálnak a fiatalok számára. Pályafutása során szerzett érmei, ereklyéi a ceglédi Sportmúzeum gyűjteményében kaptak méltó helyet.