Ajánlók

Felejthetetlen történet egy elrendezett házasságról s megdöbbentő következményeiről...
KELET-AFRIKA, 1903

Krusovszky Dénes nemzedékének egyik legjelentősebb költője. Első regénye generációkon és országhatárokon átívelő történet.
1990-ben Iowa City határában egy férfi halálos autóbalesetet szenved. 2013-ban egy fiatalember egy veszekedés utáni hajnalon hirtelen felindulásból elindul Budapestről kamaszkora kisvárosa felé. 1986-ban egy tüdőbénult beteg és ápolója egy vidéki szanatóriumban magnóra veszi a férfi vallomását gyerekkora sorsdöntő pillanatáról. 1956. október 26-án egy kisváros forradalmi tüntetése váratlanul pogromba fordul. 2013 nyarán egy lakodalmi éjszaka különös fordulatot vesz, 2017-ben pedig a mozaikkockák mintha összeállni látszanának, még ha a kép, amit kiadnak, nem is feltétlenül az, amire szemlélői számítanak.

A tűz tett minket veszedelmessé. A pletyka együttműködővé. A mezőgazdaság még éhesebbé. A mitológia tartotta fenn a törvényt és a rendet. A pénz adott valamit, amiben mind bízhatunk. Az ellentmondások teremtették meg a kultúrát. A tudomány tett minket a teremtés urává. De egyik sem tett boldoggá…
A világhírű jeruzsálemi egyetemi tanár szerint így foglalható össze annak története, ahogyan jelentéktelen majmokból a világ uraivá váltunk.

"Orisek Ferenc, Király Zsiga- és Príma Különdíjjal kitüntetett szoborfaragó Népművész legújabb albumából megismerhetjük a Mester utóbbi egy esztendőben született alkotásait, a domborfaragásokat. A képeken látható szobrok és idézetek szépsége, gondolatvilága mélyen megérint."

 

Forrás: szerzői kiadás, 2018, Szabó Károlyné Kovács Klára ajánlásából

"Egy nagymama és egy kisfiú története, aminek az a vége, hogy nem szabad félni. Semmitől. És a középpontban természetesen az aprószemű mák áll. Persze, ez így meglehetősen közhelyszerű, ám a dolgok konkrétumaikban igen nevetségesek."1

Mint a szárítóköteleken lebegő ruhák. Van közöttük rékli, pulóver, trikó, mellény, és blúz, keményített szoknya, bugyi, kapca és zokni. Nagykabát (szellőzni tették ki), taftszoknya, boleró, katonanadrág. Ki az ötvenes, kia hatvanas, más pedig az ezredfordulós évekből. Közös bennük, hogy hajladoznak a szél simogatása alatt, és kapaszkodik mindegyik a biztonságot adó kötélbe. Mutatják, ki viselte őket.2

 

ÚJDONSÁG!

A Time első száma 1923-ban jelent meg, ez volt az első heti hírmagazin Amerikában.

Az angol nyelvű magazin rendszeresen "Az év embere" titulust ítéli egy olyan személynek, csoportnak, vagy akár gépnek, esetleg elvont fogalomnak, mely az adott évben kiemelkedő hatással volt a világra.

ÚJDONSÁG!

A Der Spiegel egy gazdasági-politikai témájú, német nyelvű hetilap, mely Európa legnagyobb hírújságainak egyike.

 

"A lány tizenhat éves, holland, és Noának hívják. Vajon hogyan kerülhetett ide, és övé-e a gyermek, akit ennyire óv?"


A második világháborúban játszódó történelmi regény két nő barátságát meséli el.

 

Forrás: Animus Kiadó, 2018, fülszöveg

F. Várkonyi Zsuzsa könyvében korábbi beszélgetéseket gyűjtött össze, amelyek a gyerekkori tapasztalat hatásait elemzik a későbbi életünkre vonatkozóan. Önismeret, személyiségfejlődés közérthető nyelven.

A havonta megjelenő magazin lakásfelújítással, -átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel, valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel szolgáló színes magazin.

Az Otthon egy változatos, stílusteremtő lakberendezési magazin. Inspiráló ötleteket és tippeket vonultat fel, legyen szó akár a lakásról, akár a kertről, a teraszról, stb. Azokhoz szól, akik igényes, egyben trendi környezetben érzik jól magukat. Mindehhez kedvcsináló példákkal, könnyen megvalósítható ötletekkel és kreatív tanácsokkal nyújt gyakorlati segítséget a magazin.

"Valójában mit is látott? Utólag alig emlékezett rá. Annyian írták le később a látványt, hogy nem tudta végül, mi az, amit csak olvasott, és mi az, amit maga látott."

Az ötvenes-hatvanas években játszódó történet nem egyszerűen csak krimi, fontos társadalmi kérdéseket boncolgat kiváló lélekábrázolással.