Ajánlók

"Ezen a lemezen Örkény István nem csak szabadon beszél az őt foglalkoztató kérdésekről; írásaiból is felolvas. S ezek az általa felolvasott egypercesek ettől mintha új dimenziót kapnának: egy olyan belső lüktetést is, amit talán csak halványan éreztünk eddig bennük, mint valami sejtelmet, amely most egyszerre megtestesül előttünk."

/Somlyó György/

Forrás: Hungaroton, 1984, fülszöveg

A kitűnõ irodalomtörténész könyve pályakép a modern magyar irodalom egyik legkedveltebb, máig legolvasottabb alkotójáról. Örkény életén keresztül ugyanakkor bekukkanthatunk a huszadik századi irodalom világába, s a háttérben megelevenednek a kor forgatagos eseményei.

Forrás: Palatinus, 2008, fülszöveg

A színes, gazdagon illusztrált, negyedévente megjelenő Irodalmi Magazin minden száma egy-egy klasszikus szerzőt (pl. Arany János, Jókai Mór), irodalmi irányzatot, jelenséget vagy témakört (pl. Boszorkányság; A Gulag árnyékában) mutat be. Legfőbb célja, hogy az irodalomtörténeti tényeket és érdekességeket hitelesen, szakértők közreműködésével, de közérthetően tárgyalja. Az irodalomtörténet mellett más tudományterületek (pszichológia, pedagógia, néprajz, zene, film, színház) szakértőitől is közöl cikkeket irodalmi témáinak minél alaposabb körüljárásához.

Legfrissebb száma az iskola és az irodalom kapcsolódásait mutatja be tanulmányokon, műelemzéseken, szakmai interjúkon és személyes visszaemlékezéseken keresztül. A megközelítések irányai: az iskola ábrázolása a klasszikus és kevésbé ismert művekben, a tanár írók pályája, az íróiskolák múltja és jelene, valamint az irodalomoktatás kihívásai.

A ​kertészkedésnél csak egy hobbi szórakoztatóbb – a biokertészkedés! A saját termesztésű zöldségek és fűszernövények nemcsak boldogsággal töltenek el, de egészségesek is leszünk tőlük. A könyv évtizedes biokerti tapasztalatokat tesz közkinccsé és sok gyakorlati tanácsot ad a városi kertészkedéshez is.

Forrás: Cser Kiadó, 2016, fülszöveg

Mivel fürödjön a család? Hogyan legyen otthon tisztaság? Miként kerüljön az asztalra finom és egészséges étel? Olyan könnyű lenne, ha egyértelmű válaszok lennének. De nem ússzuk meg az utánajárást és a dilemmákat. Segítséget viszont kaphatunk. Rengeteget. Azoktól, akik már végigküszködték magukat ezeken a kérdéseken, és találtak rá válaszokat, megoldásokat, amelyeket meg is osztanak velünk.

Forrás: Sanoma, 2014, fülszöveg

A National Geographic Magazine, vagy röviden csak National Geographic a National Geographic Society hivatalos kiadványa, egy tudományos, kulturális témájú havilap. Cikkei főként földrajzi, tudományos, történelmi, kulturális témákról íródnak. A legrégebb óta futó amerikai kiadás jelenlegi főszerkesztője Chris Johns. A National Geographic világszerte 36 nyelven (köztük magyarul is) jelenik meg.

 

Weöres Sándor 31 éves volt, amikor Hamvas levélben megkereste: legyen tanítványa. A levél egy valódi alkotói kapcsolatot indított el, ami utat jelölt ki a költő számára. A teljesség felé 1945-ben jelent meg először, a költő mindössze 32 éves volt ekkor. Kötetét Hamvasnak ajánlotta: “ő teremtett bennem a harmóniát”.

A kéthavonta megjelenő építészeti-lakberendezési magazin egy hiánypótló lap, témái között éppúgy megtalálhatóak a hagyományőrző parasztházak, romantikus otthonok, kastélyszállók, mint az antik stílus, vagy a külföld vidéki romantikája.

 

„Ahogy ​a nap rásütött, ezüstös fényben fürdött a hómező. Messziről, távcsővel egy sarki rókát pillantottunk meg. Vadászott. Óvatosan lépdelt, egyszer csak megállt. [...] Cris rám nézett és nevetett. »Ezüstróka, így hívom. Már sok vadászatát láttam, nem tudok betelni vele. Te vagy ilyen, Lora. Kecses, okos, erős, aki nem adja fel. Kíváncsi, figyel, befúrja magát az ismeretlenbe… hogy élve maradjon.«” 
Balyi Laura odüsszeiája nem csupán kalandos életút, sokkal inkább egy ember felnövekedése önmagához. Lora ma hetvennyolc éves. Vallomása nem is emlékezés, inkább valami emlékfolyam, ami kiárad, elönt maga körül mindent, és visz, sodor, kincsesládikót, hordalékot, uszadékfát, amit ér.

Forrás: Central, 2018, fülszöveg

Az ​Anyasors vallomás az anyaság nehézségeiről, kudarcairól és legszebb pillanatairól. 
Hadas Krisztina vérbeli riporter: arra kíváncsi, milyen ma anyának lenni Magyarországon. Ezt kutatja a 2013 óta futó Jön a baba című televíziós sorozatban, és erre kíváncsi most is. 
Tizenegy különböző élethelyzet, tizenegy női sors. Van, aki elvált. Van, akit elhagytak. Van igazi nagy túlélő és újrakezdő is. Sokféle család és párkapcsolat, és ezerféle személyes tragédia. Ami közös a történetekben, az a küzdelem. Mindez egy végtelenül empatikus, a szereplők minden rezdülésére figyelő újságíró szemén keresztül tárul elénk.

Forrás: Bookline, 2019, fülszöveg

Egy fiatal árvaházi lány érkezik Johann Melzer textilgyár-tulajdonos villájába. Marie-t konyhalánynak veszik fel; öntudatos viselkedésével hamar kihúzza a gyufát, ugyanakkor a ház asszonyának védelmét élvezi. Anne Jacobs izgalmas romantikus regénye az 1910-es évek Német- és Franciaországába kalauzol bennünket, Picasso és a modern művészet, a vad és mély érzéki szerelem korába, amikor már küszöbön az I. világháború.

A nagy sikerű Downton Abbey című sorozat rajongóinak különösen ajánljuk.

Forrás: Central Könyvek, 2019, fülszöveg

Magát hitgyógyítónak nevező balkáni idegen érkezik egy nyugat-írországi falucskába, és hamarosan bűvkörébe vonja az egész közösséget, különösen megigézve Fidelma McBride-ot.
Edna O'Brien sodró, feltartóztathatatlanul áradó története nemcsak a gonosz csáberejéről, a reményről, csalódásról és árulásról szól, a továbblépés lehetőségét is felvázolja. A Kis piros székek az első oldaltól az utolsóig fogva tartja az olvasót, és miközben bátran szembenéz korunk számos aggasztó erkölcsi kérdésével.

Forrás: Park, 2018, fülszöveg