Ajánlók

Egy fiatal árvaházi lány érkezik Johann Melzer textilgyár-tulajdonos villájába. Marie-t konyhalánynak veszik fel; öntudatos viselkedésével hamar kihúzza a gyufát, ugyanakkor a ház asszonyának védelmét élvezi. Anne Jacobs izgalmas romantikus regénye az 1910-es évek Német- és Franciaországába kalauzol bennünket, Picasso és a modern művészet, a vad és mély érzéki szerelem korába, amikor már küszöbön az I. világháború.

A nagy sikerű Downton Abbey című sorozat rajongóinak különösen ajánljuk.

Forrás: Central Könyvek, 2019, fülszöveg

Magát hitgyógyítónak nevező balkáni idegen érkezik egy nyugat-írországi falucskába, és hamarosan bűvkörébe vonja az egész közösséget, különösen megigézve Fidelma McBride-ot.
Edna O'Brien sodró, feltartóztathatatlanul áradó története nemcsak a gonosz csáberejéről, a reményről, csalódásról és árulásról szól, a továbblépés lehetőségét is felvázolja. A Kis piros székek az első oldaltól az utolsóig fogva tartja az olvasót, és miközben bátran szembenéz korunk számos aggasztó erkölcsi kérdésével.

Forrás: Park, 2018, fülszöveg

Utazási témákkal foglalkozó, színes, kéthavonta megjelenő lap. Magyar alapítású cég magazinja, amelyhez egyedülállóan színvonalas és gazdag fotóanyag és tartalom párosul. Riportok és élménybeszámolók színesítik a bel- és külföldi utazási ajánlatokat.

1986. ​április 26-án kezdődött Csernobilban minden idők legnagyobb atomerőmű-katasztrófája. Az akkori szovjet vezetés titkolózása miatt a világ napokig szinte semmit sem tudott róla.

A Nobel-díjas fehérorosz írónő két évtizedet szánt a téma feldolgozására. Beszélt olyan emberekkel, akiket rögtön a katasztrófa után a helyszínre rendeltek, és a legveszélyesebb munkákat végeztették velük. Beszélt azokkal, akik az erőmű közelében éltek, aztán bedeszkázták a kútjukat, és kitelepítették őket. Megismerjük az áldozatokat, a felelősöket és a szovjet virtusba belerokkant vakmerő önkénteseket. Csernobil nemcsak katasztrófa volt, hanem figyelmeztetés is. És Alekszijevics szerint minden nemzedéknek olvasnia kell a jövőnek hagyott jelekből.

Forrás: Európa, 2016, fülszöveg

 

A Turista Magazin a hazai természetjárást népszerűsítő, évente 10 alkalommal megjelenő ismeretterjesztő kiadvány. A Magyar Természetjáró Szövetség lapjában a cikkek témái földrajzilag elsősorban Magyarországhoz köthetők, de a magazin kitekint a Kárpát-medence egészére, és alkalmanként elkalandozik külföldi tájegységekre is.

 

Delia ​Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és 60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel. Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő „Lápi lányra” terelődik.

A biológus Owens első regénye egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza.

Forrás: Libri, 2019, fülszöveg

 

Zoe ​Bevan, a harmincas évei elején járó, sikeres, londoni üzletasszony nehéz döntés előtt áll: életét csak egy rendkívül kockázatos műtét mentheti meg. Mielőtt alávetné magát a beavatkozásnak, elhatározza, hogy még egyszer visszatér Cornwallba, ahol tizennégy éve élete legemlékezetesebb napjait töltötte, mikor imádott bátyja, Chris tragikusan és rejtélyes módon elhunyt. Zoe mindenáron ki akarja deríteni, miért és hogyan halt meg a testvére azon a szörnyű nyári napon.

Kathryn Taylor izgalmakban, mély érzelmekben és fordulatokban gazdag családregénye párhuzamosan két helyszínen – a dél-angliai tengerparti üdülővárosban, Penderakban, és Londonban – játszódik.

Forrás: Kossuth, 2019, fülszöveg

 

Az ​O'Callaghan nővérek egy tragikus balesetben mindkét szülőjüket elvesztették, majd néhány évvel később Ella imádott kislánya és férje is meghal. A helybéliek úgy tartják, a testvérek balszerencsét hoznak mindenkire, aki közel kerül hozzájuk. Nem csoda tehát, hogy egész Rathsorney felbolydul, amikor Ella – húga tiltakozása ellenére – megnyitja ódon házuk báltermét a nagyközönség előtt, és kávézót nyit benne, hogy rendezni tudják elkeserítő anyagi helyzetüket. Az O'Callaghan nővérek titokzatos élete – no meg Ella messze földön híres cukrásztudománya – rengeteg helyi látogatót vonz a Bálterem Kávézóba.

Ann O'Loughlin regénye fordulatokban gazdag, könnyfakasztó történet a képmutatás pusztító erejéről, a múltban elkövetett hibákról és az elveszett, majd végül mégis megtalált szeretetről.

Forrás: Alexandra, 2017, fülszöveg

 

A vörös sátorban mesélték el egymásnak titkaikat a régi idők asszonyai. A holdtöltekor, a szülés és a gyermekágy idején együtt töltött napok során tárgyalták meg az élet nagy kérdéseit, osztották meg egymással az asszonyi tudást születés és halál, szerelem és szex, öröm és fájdalom dolgairól.

A vörös sátor bibliai asszonyok könyve: Jákób feleségeinek és egyetlen életben maradt lányának, Dínának a története elevenedik meg lapjain. Az ő szerelmeikről szól ez a regény, amelyet olvasva rádöbbenünk, hogy máig ugyanazok a kérdések és szenvedélyek határozzák meg életünket. 

Forrás: Libri, 2018, fülszöveg

A Röpképtelen madarak novellagyűjtemény, amely ezer nevető varjúként ront az olvasóra. Vöröskéry ​Dóra világában őrült csokoládéboltosok, bosszúálló sellők és beszélő állatok élnek. Az apokalipszis lovasának van egy öccse, az ördögnek pedig egy lánya...

Valamikor ​régen, a Darrow-Harker Gimnáziumban, Beatrice Hartley és az öt legjobb barátja voltak a népszerűek, az irigyeltek. Amikor azonban Jim – a kreatív géniusz és Beatrice szerelme – tragikus körülmények között életét veszti, egy csapásra minden megváltozik. 
Egy évvel az érettségi után a barátok visszatérnek Wincroftba, a tengerparti házba, ahol korábban annyi éven át osztották meg egymással a titkaikat: megbeszélték, épp kibe szerelmesek, hogyan akarják megváltani a világot… Beatrice reméli, hogy végre választ kap a Jim halálával kapcsolatos gyötrő kérdéseire, ugyanis azt gyanítja, hogy a többiek jóval többet tudnak annál, mint amit elárultak.

Forrás: Libri, 2019, fülszöveg

 

Péterfy-Novák Éva írásainak ereje abban rejlik, hogy számára nincsenek tabuk. Új regényében is megrázó kérdéseket tesz fel: mi lesz egy megnyomorított gyermekből? Hogyan válik szörnyeteggé egy felnőtt? És vajon meg lehet-e törni a generációkon átívelő családi mintákat?

"Azt kéri, ne mondjam el senkinek, hogy miről beszéltünk. Ez a mi titkunk. Amolyan női titok. És a nőknek össze kell tartaniuk, nem szabad elárulniuk egymást."

Péterfy-Novák Éva 1961-ben született Diósgyőrben. Személyes traumájának feldolgozása miatt kezdett blogot írni, majd a bejegyzésekből 2014-ben Egyasszony címmel nagy sikerű memoár, később pedig monodráma is készült. 2017-ben jelent meg A rózsaszín ruha című novelláskötete, amelyben szókimondóan, ugyanakkor humorral és empátiával ír a körülöttünk lévő világról.

Forrás: Libri, 2019, fülszöveg