Ajánlók

Ki ne emlékezne Egri János "villamosszékére" az Elmebajnokságból vagy Vitray Tamásra és a legendássá vált thonetszékére a beszélgetős műsoraiból? Rózsa György pohár vizére a Kapcsoltamból, Dévényi Tibor pontos labdáira a Három kívánságból, Vágó István kis cetlijeire a Van benne valamiből vagy Juhász Elődre és a Zenebutik élő adásainak varázsára? Vagy épp Gálvölgyi Jánosra, aki mindent és mindenkit emlékezetessé tett a paródiáival?
A nyolcvanas évek kultzenekaráról ezúttal Ian Gittins zeneszakíró jelentetett meg egy átfogó történetírást a Depeche Mode brit elektropop zenekar megalakulásának 40. évfordulója alkalmából. A szerző végig kísérte a banda zenei életútját a basildoni kisvárosból indulva egészen a nagy metropoliszok stadionjaiban adott koncertekig és az ezzel járó világhírig. A négy alapító tag közül a fő dalszerző, Vince Clarke még nem sokkal az indulás előtt elhagyta a csapatot, így nem sokan fogadtak volna arra, hogy nélküle a DM hosszú életű lesz.
Magával ragadó történet az emberi civilizáció fejlődéséről az őskortól napjainkig. Az ember az egyetlen faj az élővilágban, amelynek nem kell nap mint nap szó szerint megküzdenie az élelemforrásokért, és amely olyan életszínvonalat ért el, amilyet rajta kívül semelyik másik faj sem tudott megvalósítani a Földön. Ez a kiemelkedő életszínvonal azonban nem egyenlő mértékben jellemzi a fajba tartozó egyedeket, azaz az embereket. Sőt: az egyéneket, de az egyes társadalmi csoportokat és országokat is elképesztően nagy gazdasági különbségek jellemzik.
Megindító regény a Nobel-díjas Marie Curie-ről „Álmodj szép életet, majd váltsd valóra ezt az álmot.” – Marie Curie Párizs, 1891. Marie már gyermekkorában arról álmodozott, hogy egy nap megszökik az oroszok által uralt és szorongatott Lengyelországból. Aztán húsz évvel később ez az álom beteljesül: Marie a Sorbonne-on tanulhat.
1942-ben jelent meg Márainak ez a regénye, aztán a fordításoknak köszönhetően világszerte ismertté és népszerűvé vált. A könyv az emberi barátságról, hűségről, árulásról szól. A történet a második világháború kitörése után Magyarországon játszódik a Kárpátok lábánál egy kastélyban.
„Hihetetlen ​igaz történet” „Frenetikus élettörténet… nagyszerű ember, kivételes életút." (Books Monthly) „Elsöprő élmény volt. Muszáj elolvasni." (Kenneth G. Ross) A szövetséges haderőben küzdött, foglyul ejtették, és a nácik Auschwitzban karnagynak tették meg – inspiráló igaz történet.
Sági Emese: „Bármi lehetsz Pályaválasztó történetek” című könyvét egyik kollégám ajánlotta. Azonnal le is csaptam rá, mivel egyik kedvenc énekesnőm életével kapcsolatosan is találtam benne interjút. Persze azonnal odalapoztam, és miután elolvastam, folytattam a többi történettel. Igaz, nem így kell egy könyvet elolvasni, de a kíváncsiságom győzött.
Két robbanásfal halad egymással szemben, kilométerről kilométerre emésztik fel a Földet. Senki nem tudja, honnan erednek, de megállíthatatlanul közelednek egymás felé, hogy tíz nap múlva egyesüljenek.
A mátraverebélyi zsidó családból származó Himler Márton a fojtogatónak vélt családi közegből, de főképpen a reménytelen szegénységből menekülve 1907-ben, jószerivel egyetlen fillér nélkül felszállt az Amerikába tartó Carpathiá-ra, majd jó ideig nagyon szerény, gyakran siralmas körülmények között élt – hogy aztán Martin Himlerként fényes karriert fusson be az Újvilágban.